SEMBANG-SEMBANG


Pengikut

BISKUT MAMA CARRIES

on 08 July 2008


BISKUT MAMA CARRIES

Bahan-bahan :

250 g mentega
350 g tepung
100 g gula ising
150 g tepung jagung
1 sudu kecil vanilla essence

Topping :

125 g gula ising
1/2 putih telur
1/2 sudu besar tepung jagung
Emulco coklat

Kaedah penyediaan :

1. Pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Tambahkan esen vanilla dan pukul lagi.
2. Masukkan tepung jagung dan tepung secukupnya. Uli hingga mendapat doh yang lembut.
3. Canaikan setebal 1/2 cm dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
4. Sapukan topping di atas biskut yang telah diterap. Untuk hasil yang lebih baik, gunakan hujung jari untu meratakan topping tersebut.
5. Dengan menggunakan pencungkil gigi, celupkan ke dalam emulco coklat dan lorekkan di atas topping tadi.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150 C selamat 17 - 20 minit.
7. Untuk menyediakan topping : Campurkan semua bahan dan kacau rata hingga mendapat pes yang pekat.

Sumber : Mamafami

0 comments:

© Copyright by UMMU NAIELAH BLOGSPOT | Template by BloggerTemplates | Blog Trick at Blog-HowToTricks