SEMBANG-SEMBANG


Pengikut

KEK BATEK JAWA

on 19 June 2008


KEK BATEK JAWA
Sumber: Maklang

Bahan-bahannya
400 g biskut Marie (dipatahkan 4)
4 biji telur
1 1/2 cawan gula
1 ketul butter
3/4 cawan koko
1/2 cawan air

Cara-caranya
1. Pecahkan telur dan masukkan gula.Kacau hingga kembang.Masukkan butter dan kacau lagi.
2. Masukkan pula koko dan tambah air, kacau lagi.Letak atas dapur dengan api yg kecil dan kacau selalu.
3. Last sekali, masukkan biskut yang dipatahkan 4 tadi dan biar sampai kembang tapi kena kacau takut nanti hangus pulak.
4. Letakkan aluminium foil dalam acuan dan tuangkan adunan. Tekankan adunan dan padatkan kemudian masuk dalam fridge.
5. Bila dah keras,bolehlah dipotong.Boleh juga disapukan topping coklat di permukaan atas kek tu.

FANCY ICECREAM BISCUIT (DIANAA)



FANCY ICECREAM BISCUIT (DIANAA)



BISKUT AISKERIM
Sumber : Kak Ana

Bahan-bahan :

750g tepung gandum
50g tepung jagung
520g mentega
560g gula aising
2 sudu besar susu tepung
100g tepung aiskerim
1 sudu kecil esen vanilla
2 kuning telur

Kuning telur ~ untuk sapuan
Coklat masakan ~ dicairkan
Manik berwarna atau chocolate rice berwarna

Kaedah penyediaan :

1. Ayakkan tepung, tepung jagung, susu tepung dan tepung aiskerim. Ketepikan.
2. Krimkan mentega dan gula aising.
3. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau sebati.
4. Masukkan bahan kering yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
5. Gelekkan doh di antara dua keping plastik setebal 3/4 sm. Terap menggunakan acuan aiskerim. Susun di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas. Sapukan kuning telur di atas biskut.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 C dan bakar hingga masak. Lebih kurang 20 - 25 minit.
7. Biarkan biskut sejuk terlebih dahulu.
8. Bila telah sejuk, celupkan di bahagian atas biskut dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan taburan dengan manik berwarna atau chocolate rice.

.

TAT DAHLIA ATAU TAT GULUNG


TAT DAHLIA ATAU TAT GULUNG

Bahan 125 gm butter
125 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas..boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Kalau kak liza rajin dan ada pembantu/kawan..kak liza selalu buat kueh ni..
kalau rasa macam nak cepat jer..
kak liza buat saperti ini..
masukkan bahan adunan dalam acuan bunga dahlia/bunga cina tu dan pamkan dlm acuan kertas..
tekan tengah sikit..
pastu kak liza mmasukkan jem nenas dalam beg pelastik kecil dan lubangkan hujung bucu..
pamkan jem kedalam adunan bunga dahlia tadi..
bakar sehingga kuning keemasan..[15 - 20 minit gak].

NOTA: cara ni memang cepat..dan ada kelainan dari biskut tat yg selalu disajikan dirumah orang lain..

Sumber : Kak Liza

BISKUT ALMOND LONDON


BISKUT ALMOND LONDON

Bahan – bahan
250 gm mentega
1 cawan gula kastor
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
3 cawan tepung gandum .........]
1/2 cawan tepung jagung ........]
1/2 cawan tepung naik sendiri...] ayak semua
1 s/k emplex [optional] ]

Badam yang sudah dibakar
Coklat masakan - cairkan cara double boiling.

Cara membuatnya
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.
3. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
5. Bubuh badam di tengah - tengah dan buatkan bentuk bujur.
6. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .
7. Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair.
8. Sejukkan dahulu baru disimpan.

Sumber: Kak Liza

© Copyright by UMMU NAIELAH BLOGSPOT | Template by BloggerTemplates | Blog Trick at Blog-HowToTricks