KERABU PUCUK PAKU
Bahan
2 ikat pucuk paku
1 cawan taugeh [basuh dan toskan]
sedikit carrot [parutkan/sagat panjang]
1/2 cawan kelapa goreng [mesinkan]
1 labu bawang besar [hiris]
6 biji limau kasturi [ambil jus]
1 s/b sos ikan
gula
Sambal [mesinkan/tumbuk]
5 biji cili merah
6 biji ciliapi
2 sm belacan
2 s/b ikan bilis
1 s/b jus asam jawa
Cara
1. Pucuk paku diambilkan daun hijau sahaja. Basuh dan rebuskan dengan sedikit garam sehingga lembut. Toskan
2. Gaulkan semua bahan sambal dan sayuran.
3. Rasakan masin dan masamnya.
4. Hidangkan.
NOTA:
Taugeh dan carrot sagat tidak perlu direbus/celur supaya mendapatkan kerangupan sayur itu.
Blog ini adalah untuk rujukan diri sendiri dan kawan-kawan yang minat dalam masak memasak.
SEMBANG-SEMBANG
Pengikut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
© Copyright by UMMU NAIELAH BLOGSPOT | Template by BloggerTemplates | Blog Trick at Blog-HowToTricks
0 comments:
Post a Comment