SEMBANG-SEMBANG


Pengikut

PUDING BUIH SEMANGKA

on 17 June 2008

Gambar resepi ni saya ambil dari laman web Indon.Memang cantik dan smooth puding ini.Dulu saya pernah try pakai bubuh dalm mangkuk bulat jer .Konon nak bagi jadi tembikai sebelah tapi last sekali jadi lembik.Banyak kali gak buat sampai menjadi.Tak sempat nak upload gambar dia.Tapi petua nak bagi puding ini elok kena kacau dengan mixer sampai adunan sejuk dan mesti pastikan mixer sampai bahagian bawah adunan.Kalau tak sampai pada semua bahagian,bahagian yang tak kena tu akan jadi agar-agar.

Meh kita tengok resepi yang saya guna untuk belajar buat puding ini.


Bahan2 Untuk Puding
20 gram agar2
4 cawan air
1/2 cawan gula halus
5 biji putih telur
1 s/k esen vanila
Sedikit kismis untuk hiasan.
Loyang Segitiga

Cara2 Menyediakan Puding

Masak agar2 dengan gula bersama 4 cawan air. Kacau2 supaya agar2 benar2 hancur..
Pukul putih telur sehingga ringandan bila diterbalik mangkuk, tak jatuh texturnya....
Masukkan esen vanila dan pewarna sambil dipukul dengan kelajuan yg perlahan. Bila dah sebati masukkan agar2 yang sedang mendidih tadi sedikit demi sedikit sambil dipukul sentiasa dengan mixer. Pukul adunan sehingga agar2 menjadi suam dan bolehlah tuangkan ke dlm loyang segitiga.



Kalau nak buat macam puding diatas kena 3 kali buat adunan.Bila bahagian pertama keras ckit,baru letakkan adunan kedua dan seterusnya.Buat puding ni kena cepat sebab ia cepat keras.

Loyang puding semangka

1 comments:

Anonymous said...

Kat mana ye beli bekas puding tu? Cantik la buah semangka tu bile siap

© Copyright by UMMU NAIELAH BLOGSPOT | Template by BloggerTemplates | Blog Trick at Blog-HowToTricks